Termenul de transmitere in sistemul RO e-Factura - cum trebuie interpretat termenul de 5 zile:

      Așa cum știm deja - de la data de 01 iulie 2024  - sistemul E-Factura a devenit  obligatoriu pentru toate persoanele impozabile stabilite in Romania. 
      Astfel, facturile se vor transmite numai prin sistemul e-Factura și doar facturile transmise și validate în sistem vor fi considerate facturi originale. Orice alt tip de facturi primite în alt format (hârtie, pdf, e-mail, etc) nu vor mai avea valoare fiscală.  
      Conform prevederilor legale, interpretarea termenului de transmitere a facturilor emise,  pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România , în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este următoarea: 
Termenul de transmitere în sistemul RO e-Factura 
      Emitentul are un termen de 5 zile calendaristice pentru a transmite factura electronica in sistemul RO e-Factura, termen care incepe de la data emiterii facturii. 

Data emiterii facturii   
      Data emiterii facturii se refera la data la care factura este emisă si înregistrată ca atare in contabilitatea emitentului.  

Limita maximă de transmitere
      Se va ține cont de cele două cerințe, respectiv:  
  • se va lua lua în considerare data efectivă de emitere a facturii – cele 5 zile calendaristice de la data emiterii-  precum și
  • termenul de nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limită prevazută pentru emiterea facturii conform art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015.

      Pentru unele operațiuni, există o dată -limită  pentru emiterea facturii, cum ar fi cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii , în această situație,  emitentul trebuie să se asigure că factura este transmisă în sistemul RO e-Factura ținându-se cont și de această limitare. 

EXEMPLU: 
      Vom lua situația  în care o factură este emisă și înregistrată în contabilitate pe data de 18 octombrie 2024 , termenul începe să curgă din ziua următoare, respectiv 19 octombrie 2024(chiar daca e zi nelucrătoare) și se consideră împlinit în data de 23 octombrie 2024. Transmiterea facturii în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura în data de 24 octombrie 2024  se consideră a fi transmisă cu întârziere.

ATENȚIE! 
Ce trebuie să știe antreprenorii legat de netransmiterea facturilor în sistemul RO e-factura -  este că începând cu 01 iulie 2024, aceștia riscă amenzi între 5.000 – 10.000 lei pentru firmele mari, între 2.500 – 5.000 lei pentru cele mijlocii și 1.000 – 2.500 lei pentru cele firmele mici și persoane fizice. 
În cazul în care factura nu a fost încărcată deloc, atunci amenda este de 15% din valoarea facturii. 
În plus, și cumpărătorul riscă amenda de 15% dacă primește și înregistrează în contabilitate, o factură, alta decât cea transmisă prin sistemul RO e-Factura.  
 
DE REȚINUT! 
Termenul de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii se calculează pe zile calendaristice din ziua următoare celei în care a fost emisă factura și expiră în cea de-a 5-a zi, indiferent că aceasta este o zi lucrătoare sau nelucrătoare. 

BAZA LEGALĂ: 
      Ordonanta de urgență nr. 120/2021 care este in vigoare de la 07 octombrie 2021, cu  modificarile ulterioare, respectiv: Legea nr. 139/2022; Legea nr. 296/2023; OUG nr. 115/2023.  
      Conform ultimului act normativ - Ordonanta de urgenta nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, 
Art. LXVII
      La articolul 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica în Romania, (...) dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:  
      "(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data-limită prevazută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completările ulterioare."  
      Text extras  - art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 art.319 alin (16) 
Art. 319. - Facturarea 
      (16) Pentru alte operatiuni decât cele prevăzute la alin. (15), persoana impozabilă are obligatia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legatură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu exceptia cazului în care factura a fost deja emisă.